5 mënyra se si udhëtimet ju ndryshojnë

Kur jeni larg për një periudhë kohe, gjithçka duket ndryshe pasi ktheheni përsëri në shtëpi.

Ndërsa dilni nga dera e përparme dhe filloni udhëtimin tuaj, nuk dini se çfarë të prisni. Sigurisht, ju mund të keni parë disa video dhe të keni lexuar në lidhje me destinacionin tuaj të zgjedhur. Ju ndoshta keni planifikuar një itinerar. Ndoshta u bashkuat me një tur, por derisa ta jetoni dhe ta shihni me sytë tuaj, asgjë nuk krahasohet me atë që provoni personalisht. Librat mund të jenë të dobishëm për të fituar njohuri, por ato nuk kapin plotësisht gjallërinë dhe emocionet që lidhen me një vend.

Është mjaft interesante fakti që edhe nëse dy njerëz vizitojnë të njëjtat vende, ata mund të kenë përvoja jashtëzakonisht të ndryshme. Njerëzit, vendet dhe gjërat që hasni janë specifike për ju.

Udhëtimi nuk ka të bëjë thjesht me vizitën e vendeve të ndryshme. Përkundrazi, bëhet fjalë për ato momente të paplanifikuara që i hasni papritur.

Një ndërveprim i këndshëm me një interpretues në rrugë. Histori tregtie me një udhëtar tjetër. Gjetja e një kombinimi interesant të ushqimeve që ju shijojnë pafund. Të gjitha këto eksperienca ju futin në diçka shumë më ndryshe se më parë.

Ngjarjet e paplanifikuara të udhëtimit bëjnë që ju të reflektoni sesi menaxhoni jetën tuaj. Ato bëjnë që ju të rivlerësoni botëkuptimin tuaj. Kur vendosni këmbën përsëri në shtëpinë tuaj, ndiheni sikur ktheheni pak më të mençur, pak më me botë.

Udhëtimi ju ndryshon në këto pesë mënyra:

Ju bën që problemet tuaja të përditshme të duken më të vogla
Kur keni mungesë të ujit të pijshëm ju bën që gjëra si bllokimi në trafikun e mëngjesit të duket si një problem në dukje më i vogël. Gjithashtu ju kuptoni që shumica e problemeve me të cilat përballeni në jetën tuaj janë të përkohshme dhe kështu, të rregullueshme.

Nëse kompjuteri juaj prishet, ju ose e rregulloni ose blini një të ri. Nëse humbni punën tuaj, ose kërkoni një tjetër ose gjeni një metodë alternative për të gjeneruar të ardhura. Këto dukuri mund të variojnë nga shqetësimet e vogla deri tek stresi i plotë.

Por gjejeni çfarë? Në disa vende, këto nuk janë as problemi më i vogël, sepse ato nuk janë opsione të disponueshme. Si mund të ngadalësojë interneti, kur ai nuk është as në dispozicion? Si mundet që fëmija juaj të anashkalojë detyrat e shtëpisë kur arsimi nuk është i arritshëm?

Ndërsa të gjithë kemi probleme për t’u rregulluar dhe për të bërë përmirësime, vënia e tyre në perspektivë na ndihmon të vlerësojmë sa gjëra kemi tashmë.

Ju e kuptoni se njerëzit janë në thelb, të njëjtë
Është e lehtë të përgjithësosh një grup njerëzish, veçanërisht nëse ata jetojnë shumë larg, në një rajon që shtrihet diku në gjysmën e botës. Kur mendoni për njerëzit në një vend të caktuar, është pothuajse e pashmangshme që të dalin disa nocione të paracaktuara.

Ju mund të keni dëgjuar diçka nga miqtë ose keni parë video të ndryshme vërdallë dhe pastaj keni formuar mendimin tuaj. Duket sikur një komb i tërë njerëzish formon një strukturë të vetme uniformë. Kjo ndodh derisa i shikoni ata nga afër.

Kur udhëtoni, ju do të shihni njerëzit në një nivel personal. Ju madje mund të bisedoni me ta dhe të mësoni për jetën e tyre. Ju mësoni se një grup njerëzish përmban një larmi personalitetesh. Secili individ ka grupin e vet të shpresave, ëndrrave dhe frikës.

Ironikisht, është ky ndryshim në secilin grup njerëzish që ju bën të kuptoni: njerëzit janë në thelb të njëjtë. Sigurisht, çdo vend ka grupin e tij të kulturave, zakonet dhe traditat. Ne jemi të gjithë të ndryshëm dhe megjithatë, në të gjithë globin, të gjithë njerëzit kalojnë nëpër të njëjtat faza të jetës me nevojat dhe dëshirat e tyre.

Janë këto njohuri që na ndihmojnë të bashkëveprojmë dhe mirëkuptojmë të tjerët.

Ju integroni ide të reja në jetën tuaj
Kur zhyteni plotësisht në një vend, nuk është e thjeshtë të lini do gjë mbrapa dhe të ktheheni duarbosh. Përkundrazi, përfundoni të sillni me vete pjesë të vendeve që keni vizituar.

Mund të jetë diçka konkrete, siç është një suvenir që vendosni në tavolinën tuaj të punës. Ose, ju mund të shtoni pak erëza në jetën tuaj të përditshme duke gatuar me shafran pasi keni ngrënë paella meksikane.

Mund të jetë diçka e paprekshme, siç është një moment i thellë dhe kuptimplotë që ju rrënjoset në memorje. Për shembull, ju shihni njerëz që kalojnë mbrëmjet e tyre jashtë duke biseduar dhe duke shijuar muzikë ndërsa fëmijët luajnë futboll së bashku. Këto pamje janë një kujtesë se sa e vlefshme është të krijoni më shumë kohë me të dashurit tuaj.

Çfarëdo qoftë ajo që merrni me vete, është ndryshimi në stilin e jetës që ju ndihmon të sillni më shumë kuptim dhe qëllim në botën tuaj. Ju e kuptoni atë që shihni në vende të tjera dhe e bashkoni me tuajën për të krijuar një mënyrë jetese të përshtatshme për ju.

Mësoni gjëra të ndryshme për veten tuaj
Gjëja më interesante e udhëtimeve është se ju bën të zbuloni shumë gjëra për veten tuaj. Kur keni ngecur në një rutinë të përditshme, ju dhe të gjithë të tjerët shihni vetëm disa anë të ndryshme të vetes suaj. Në punë, ju jeni një njeri i sjellshëm, profesional. Në shtëpi, ju jeni një njeri i qetë dhe i duruar. Midis miqve, ju jeni i këndshëm dhe gazmor, por kur udhëtoni në një mjedis krejtësisht të ri, ju jeni të ekspozuar ndaj vendeve që ju detyrojnë të silleni ndryshe nga sa jeni në shtëpi. Dhe kur e bëni këtë, ju mund të befasoheni me këtë person të ri që po zbuloni.

Shpesh, ne as nuk e kuptojmë që i mbajmë këto tipare brenda vetes. Ato shfaqen vetëm kur vendosen diku larg ambienteve tona të zakonshme. Në këtë proces, ju mësoni se kush dhe çfarë jeni, gjë që përcakton vendimet që ju vendosni të merrni. Këto vendime më pas ndikojnë në rrugën në të cilën udhëtoni drejt së ardhmes.

Ju përshtateni me ndryshimin
Gjërat zakonisht nuk shkojnë ashtu siç dëshironi, kur jeni në një vend të huaj. Ndoshta e keni nënvlerësuar se sa e ndërlikuar do të ishte të lundronit vërdallë, ose të ndiqnit normat e pritura sociale në një restorant.

Pavarësisht këtyre, ju mësoni të përshtateni dhe t’i zgjidhni problemet sa më shpejt të jetë e mundur. Ndonjëherë, ju duhet të ndryshoni planet tuaja ose të kaloni kohë në një vend kur mendonit se do të ishit diku tjetër.

Ju mësoni të qëndroni të qetë dhe të merreni me gjërat ashtu siç vijnë. Ju përqafoni rastësinë që ju del përpara. Ju bëheni më komfortë me të pakëndshmen. Përfundimisht, vjen një pikë kur nuk keni dëshirë të përballeni me një sfidë të mirë.

Udhëtimi është një larmi gjërash. Mund të jetë tepër argëtues. Mund t’ju qetësojë. Mund t’ju emocionojë. Ose, mund t’ju japë një emocion që nuk e parashikoni kurrë.

Ka edhe nga ato raste kur nuk është aq argëtues. Është i vështirë, është i lodhshëm dhe ndonjëherë i dhimbshëm. Udhëtimi mund të jetë zhgënjyes, veçanërisht sepse ju largon nga zona e rehatisë.

Megjithatë, ato periudha të vështira janë gjithashtu mundësitë më të mëdha për zhvillim. Gjatë këtyre rritjeve, ju shndërroheni në një person që mund të marrë përsipër sfida të vështira. Burimi: Business Magazine/Revista Class